Wyposażenie gastronomii – o czym pamiętać, budując zaplecze?

Wyposażenie gastronomii – o czym pamiętać, budując zaplecze?

Wyposażenie gastronomii to niemały wydatek. Ceny samych sprzętów kuchennych potrafią przyprawić o zawrót głowy, nie mówiąc już o artykułach stołowych czy cateringowych. Budując zaplecze gastronomiczne trzeba więc bardzo rozsądnie dokonywać wyborów zakupowych. Urządzenia gastronomiczne mają służyć przez lata, być możliwie niezawodne, a do tego funkcjonalne i ustawne.

  1. Wyposażenie gastronomii – lista kryteriów
  1. Gdzie robić zakupy?

Wyposażenie gastronomii – lista kryteriów

Sprzęt gastronomiczny kosztuje wiele nie bez powodu. Wyposażenie kuchni lub baru jest zupełnie inne niż to domowe. Sprzęty muszą sprostać niełatwym wymaganiom, a przy tym spełniać surowe normy higieny. Ponadto muszą być funkcjonalne i dobrze, aby usprawniały codzienną pracę. Producenci wyposażenia dla gastronomii co i rusz kuszą nowoczesnym rozwiązaniami, kolejnymi innowacjami i modelami urządzeń. I zakup części z nich rzeczywiście warto rozważyć. Czasami jednak cena nie odpowiada oczekiwanej jakości. Zanim więc przejdziesz do etapu zamawiania, upewnij się, że:

  • producent/dostawca ma wystarczający asortyment, który daje ci możliwość pełnego (lub prawie pełnego) uzupełnienia braków w zakresie urządzeń, sprzętów i pomniejszych akcesoriów; przy wyposażeniu nowego lokalu zdecydowanie lepiej robić duże zamówienia u jednego lub kilku dostawców, ponieważ w takiej sytuacji szanse na rabat rosną;
  • interesujący się sprzęt lub konkretne urządzenie jest funkcjonalne; chodzi zarówno o ogólną funkcjonalność sprzętu, jak i możliwość dostosowania do go konkretnych warunków np. przestrzennych danej kuchni; każdemu właścicielowi lokalu gastronomicznego powinno zależeć na połączeniu multifunkcjonalności danej przestrzeni z jej wysoką estetyką
  • sprzęt i akcesoria wyróżniają się wysoką jakością; tutaj wyróżnikiem są przede wszystkim marka konkretnego producenta i materiały, z jakich sprzęty, akcesoria oraz zastawa zostały wykonane
  • istnieje gwarancja serwisu i wymiany części – to szczególnie istotne w przypadku dużych urządzeń gastronomicznych, których usterka może uniemożliwić prowadzenie działalności, a kupno nowego sprzętu to niemały wydatek.

Gdzie robić zakupy?

Hurtownia gastroniczna to w większości przypadków najlepsze miejsce do robienia zakupów. Oczywiście można próbować zamawiać poszczególne sprzęty bezpośrednio od producentów, ale nie zawsze jest to możliwe, a poza tym cena jest z reguły wyższa niż w hurtowni. Wystarczy wejść na https://gastromix.pl/, aby przekonać się o jeszcze jednej zalecie hurtowni. Tutaj wszystko jest pod ręką. Można szybko i sprawnie porównywać ceny, kontrolować wydatki. Co ważne, łatwo i szybko można uzupełnić mniejsze i większe braki właściwie bez konieczności ruszenia się w lokalu. Jeśli jednocześnie jesteś managerem i właścicielem doskonale wiesz, jak takie rozwiązania są cenne. W ofercie hurtowni znajdziesz m.in.:

  • kuchnie wolnostojące,
  • kuchnie nastawne,
  • piece konwekcyjne (i konwekcyjno-parowe),
  • szafy chłodnicze,
  • lodówki,
  • zamrażarki,
  • maszyny do lodów,
  • witryny ekspozycyjne i chłodnicze,
  • akcesoria stołowe,
  • akcesoria cateringowe i barowe.
Previous Marketing w Internecie
Next Czym zajmuje się Scrum Master i jak nim zostać?

Może to Ci się spodoba

Reklama internetowa 0 Comments

Depozycjonowanie – sposób na oszczerstwa w sieci

Każda negatywna opinia w Internecie, uzasadniona lub nieuzasadniona, to skaza na wizerunku firmy. Walka w sądach z oszczercami najczęściej trwa latami, w tym czasie firma może nawet zbankrutować. Jedynym ratunkiem

Trendy 0 Comments

Ubezpieczenie karty kredytowej – czy to mi się opłaca?

Nie sposób zaprzeczyć temu, że karta kredytowa, to przydatny instrument finansowy. Wśród jej zalet należałoby wymienić szybki dostęp do dodatkowych środków bez zbędnych formalności, kilkudziesięciodniowy okres bezodsetkowy czy możliwość tworzenia

Trendy 0 Comments

Świat XXI wieku – firma w „chmurze”

Od dawien dawna marzeniem teoretyków zarządzania jest, jeśli nie całkowite to przynajmniej częściowe, przeniesienie firm do sieciowej rzeczywistości. Rozwój mobilnego Internetu oraz nowych technologii związanych z wirtualnymi dyskami pozwala tę

0 Comments

Brak komentarzy!

You can be first to comment this post!

Zostaw odpowiedź